De bij is een wonder van de evolutie en een belangrijke bestuiver van bloeiende planten. Iedereen kan bijdragen aan de bescherming van bijen en dat begint met kennis. 
Een bijenvolk is een prachtig samenwerkend organisme en bestaat ‘s uit een koningin (♀), 1.500 tot 2.000 darren (♂) en 50.000 tot 60.000 werksters (♀). De koningin legt tot wel 2.000 eitjes per dag om het volk in stand te houden. De werksters doen alle mogelijke klussen om het volk te laten overleven. De darren bevruchten de jonge koningin en in tegenstelling tot de werksters kunnen zij niet steken. In het najaar vindt de “darrenslacht” plaats en worden de darren uit een bijenvolk verdreven. Dit om de energie in het volk te sparen voor de koude winterperiode, waarin er weinig tot geen dracht te halen valt. Een bijenvolk werd vroeger gehouden in een korf (foto). Het oogsten van de honing ging niet zo eenvoudig. Daarom wordt tegenwoordig geïmkerd in moderne kasten met uitneembare ramen. Een deel van de werksters verzamelt in de omgeving van de kast nectar, stuifmeel en water. Het stuifmeel voorziet het volk van eiwitten, de nectar is er voor de “energievoorziening”.  Van de (overblijvende) nectar maken de bijen honing.  Door inheems bloemenmengsel te zaaien en geen giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken creëer je in je eigen tuin een gezonde flora voor bijen en andere insecten. 


Vanaf het voorjaar tot aan de zomer bestaat er een kans dat een bijenvolk zwermen. Het volk is dan te vol, waardoor de koningin besluit met een deel te vertrekken, zodat het overgebleven deel van het volk meer ruimte krijgt. De oude bevruchte koningin verlaat met de helft van het bijenvolk de woning.  Zij maakt plaats voor een jonge, nog onbevruchte koningin, die spoedig na het zwermen geboren zal worden.​ Een bijenzwerm zoekt een nieuwe plek, vaak tegen een boom of in een heg. Honingbijen kunnen helaas niet overleven in het wild. Daarom scheppen leden van de imkersvereniging deze zwermen en vestigen dit volk in een kast. Zo houden we samen op Schouwen-Duiveland de bijenpopulatie in stand. 

Honingbijen

Wist je dat?
  • Bijen 4.000 bloemen moeten langsgaan om 1 eetlepel honing te maken
  • Bijen 40.000 tot 50.000 km afleggen voor de productie van 1 kg honing
  • Elke zomer er 150.000 nieuwe bijen in een volk worden geboren
  • Bijen loodrecht kunnen stijgen en met een snelheid van 40 km/uur vliegen
  • Bijen hun vleugels ongeveer 200 keer per seconde slaan

Hieronder ziet u een korte video waarin u de koningin geboren ziet worden.