SAMEN OP WEG NAAR

Bijvriendelijk Schouwen-Duiveland

Honingbijen

De bij is een wonder van de evolutie en een belangrijke bestuiver van bloeiende planten. Iedereen kan bijdragen aan de bescherming van bijen en dat begint met kennis.

Lees meer

Honingbijen

Een bijenvolk is een prachtig samenwerkend organisme en bestaat ‘s zomers uit een koningin (♀), 1.500 tot 2.000 darren (♂) en 50.000 tot 60.000 werksters (♀). De koningin legt tot wel 2.000 eitjes per dag om het volk in stand te houden. De werksters doen alle mogelijke klussen om het volk te laten overleven. De darren bevruchten de jonge koningin en in tegenstelling tot de werksters kunnen zij niet steken. In het najaar vindt de “darrenslacht” plaats en worden de darren uit een bijenvolk verdreven. Een bijenvolk werd vroeger gehouden in een korf (foto). Het oogsten van de honing ging niet zo eenvoudig. Daarom wordt tegenwoordig geïmkerd in moderne kasten met uitneembare raten. Een deel van de werksters verzamelt in de omgeving van de kast nectar, stuifmeel en water. Het stuifmeel voorziet het volk van eiwitten, de nectar is er voor de “energievoorziening”. Van de (overblijvende) nectar maken de bijen honing.
Vaak gaat in juni - augustus een bijenvolk zwermen. De oude bevruchte koningin verlaat met de helft van het bijenvolk de woning. Zij maakt plaats voor een jonge, nog onbevruchte koningin, die spoedig na het zwermen geboren zal worden.

Hieronder kunt u een filmpje zien van de geboorte van een koningin

Geboorte filmpje Koningin