In 2019 is samen met de gemeente Schouwen-Duiveland en Stichting De Zonnestraal het project Bloemijke akkerranden gestart. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft hiervoor gedurende 2019 tot 2021 drie maal€ 50.000 ter beschikking gesteld. Het doel van dit project is versterking van de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van de omgeving voor burger en recreant te vergroten. Op basis van een evaluatie over 2019 is gebleken dat de agrariërs minder onkruiddruk hebben ervaren en bereid zijn om alternatief (maai-)beheer toe te passen. De betrokken agrariërs willen het project vervolgen en er is zelfs sprake van een wachtlijst. Voor 2020 en 2021 wordt door de partners gewerkt aan alternatieve verdienmodellen, functionele agrobiodiversiteit en structurele inzet van monitoring.
Het initiatief is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Imkersvereniging Schouwen-Duiveland (is een plaatselijke afdeling van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, NBV) , Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Rotary Club Zierikzee en gemeente Schouwen-Duiveland. Zij faciliteren de dorpsraden en burgers van de betrokken kernen bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de boomgaarden. Ook scholieren worden er actief bij betrokken middels educatieprojecten. Hiermee wordt invulling gegeven aan een “eiland-brede” burgerparticipatie.In de boomgaarden komen inheemse hoogstamfruitbomen en struiken. Daarnaast kunnen een groente-, kruiden- en/of bloementuin onderdeel van de boomgaard uitmaken. Een bijenhotel voor solitaire bijen en een ontmoetingsplaats met een rustiek bankje kunnen eveneens worden geplaatst. Zo draagt het project niet alleen bij aan de leefbaarheid in de kernen op Schouwen-Duiveland, maar ook aan de biodiversiteit. Inmiddels is er voor het project groot enthousiasme ontstaan. Alle dorpsraden hebben inmiddels hun medewerking toegezegd. De initiatiefnemers zullen hen en de betrokken inwoners ondersteunen bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de boomgaarden. Zo ontstaan nieuwe prachtige landschapselementen waar burgers en bezoekers van Schouwen-Duiveland samen van kunnen genieten. De kosten van het project bedragen circa € 250.000. Het VSB-fonds, de stichting Renesse, de initiatiefnemers en Act as One hebben inmiddels een bijdrage toegezegd, waardoor het project de komende jaren met zekerheid kan worden uitgevoerd. De Ned. Bijenhouders Vereniging heeft dit project begin 2021 de biodiversiteitsprijs toegekend. Het daaraan gekoppelde prijzengeld komt volledig ten goede aan de hoogstamfruitboomgaarden.
Het project heeft als doel om alle basisscholen en kinderopvanglocaties op Schouwen-Duiveland te vergroenen. We willen alle kinderen in het basisonderwijs een sterke binding laten ontwikkelen met biodiversiteit, het veranderende klimaat en gezonde voeding. Een natuurrijke en gezonde schoolomgeving is hiervoor een voorwaarde. Door op jonge leeftijd te starten, leren kinderen op een natuurlijke manier groen denken, beslissen én handelen. Zo creëren we als eiland de groene beslissers van de toekomst. Dit project is in samenwerking met o.a gemeente Schouwen-Duiveland en NME.
Ons doel is om het belang van bijen en hun rol in ons ecosysteem te promoten. We geloven dat we door het delen van kennis en ervaringen kunnen helpen om de bijen en het milieu te beschermen. Dit doen we niet alleen met deze projecten, maar ook met educatie, cursussen en voorlichtingen.Bekijk onze agenda en reserveer je datum voor onze komende bijeenkomsten. We kijken ernaar uit je te ontmoeten en onze passie voor bijenhouden met je te delen.